STOITIUS’ wijnen

Ghebels heeft een eigen wijnmerk: Stoitius. Geheel in de traditie van Ghebels; respect, aandacht en ambacht zijn de kern. De wijnen zijn door ons uitgezocht, door vinologen geselecteerd en bijzonder lekker bevonden!

De Franse wijnen halen we uit Gaillac in Zuid-Frankrijk. Daar waar de rivier de Tarn doorheen stroomt. Deze streek behoort tot de oudste wijnstreken van Frankrijk met al in de middeleeuwen koninklijke allure. De Engelse koning Henry VII (1491- 1547) haalde hier zijn wijnen al vandaan. En wij volgen hem hierin.

In de jaren 70 is men begonnen met het moderniseren van de wijnbouw. De kleinschaligheid, de aandacht en het klimaat doen de rest… De Franse Stoitius wijnen komen van een kleine familiewijngaard die in 1975 9ha groot was. Dat zijn slechts zo’n 14 voetbalvelden.Door de overname van de toen failliete plaatselijke coöperatie is men inmiddels groot genoeg om ook te kunnen exporteren.

Uit Gaillac komen de Merlot &, de Sauvignon Blanc. Klassiek, vol geur en smaak.

De Spaanse wijnen komen uit Jumilla, landinwaarts bij Allicante. Het gebied is heuvelachtig, de wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Door de warme zomers is de opbrengst laag wat dan weer de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. De Spaanse Stoitius wijnen komen van een oud familiebedrijf die teruggaat tot 1870.

De wijnen worden gemaakt van de druiven van oude wijnranken. Deze zijn minimaal 45 jaar oud. Dit zorgt voor meer intensiteit en complexiteit. En daarom goed genoeg voor onze Stoitius wijnen. Uit Jumilla komt ook de Chardonnay. Houtgelagerd en toch z’n fruitigheid niet kwijtgeraakt. Dat zie je zelden!

De Stoitius wijnen zijn te koop in de winkel en in de webshop en kosten 7,25. De Chardonnay komt uit onder het merk Stoitius Privium en is voor 8,25 echt een geweldige koop.

De wijnreeks is vernoemd naar mijn overgrootmoeder: Ningolina Stoit. Geboren in 1879 en gestorven op 44 jarige leeftijd in 1923.

STOITIUS | onze eigen wijnmerk
X